tisdag 18 februari 2014

Tv sändning om artros ikväll

Du som missade föreläsningarna på Forskningens dag 5-6 november kan nu se dem i Kunskapskanalen (SVT) idag 18 februari kl 17.05-19.00.
Program:
17.05 Alla kan drabbasDet har skett en revolution i vården av artrospatienter. De flesta kan idag leva ett nära nog normalt liv, berättar professorn i försäkringsmedicin,Ingmar Petersson. Tidig diagnos är viktigt och patienter som kommer under behandling snabbt oftast inte behöver vara sjukskrivna. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 17.20 Diagnos och behandlingBrosket i våra leder är en delikat biologisk konstruktion och mycket ömtåligt. Blir brosket skadat är träning a och o, säger ortopeden Leif Dahlberg. En led som gör ont mår i de flesta fall bättre av att röra på sig. Med rätt rörelser stärks leden och brosket stimuleras till reparation. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 17.35 Artros och nyföddaBarn med instabila höfter drabbas i högre grad av artros som vuxna. Med hjälp av en plastisk skena går det att stabilisera en höftled på en några veckor gammal baby. Här visar forskaren Carl Johan Tiderius hur det kan gå till praktiskt. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 17.45 Från knäskada till artrosRisken att få artros efter en knäskada är stor. Speciellt unga kvinnor som spelar fotboll eller handboll är drabbade. Det börjar ofta med en korsbandsskada, berättar forskaren och sjukgymnasten Richard Frobell. Men det går att förebygga skador med rätt träning. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 18.00 Meniskskada, ont i knät och artrosVarannan man i 70-årsåldern har en trasig menisk och är du över 50 år är risken en på tre att din menisk är skadad. I de flesta fall upplever personer med en trasig menisk ingen smärta och det beror på att menisken saknar nerver. Smärtan kan i stället uppstå i andra delar, berättar forskaren och epidemiologen Martin Englund.
18.15 Att leva med leda lederFör att undvika smärta i samband med artros gäller det att hålla koll på vikten och vara fysiskt aktiv, menar forskaren och sjukgymnasten Carina Thorstensson. Hon har tagit initiativ till speciella artrosskolor där man lär ut rätt rörelser. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 18.30 Dags för protesUppemot 15 procent av alla artrospatienter blir så sjuka att de behöver byta ut sina leder. I Sverige sätter man in 16 000 höftproteser och 13 000 knäproteser varje år, berättar forskaren och ortopeden Anna Nilsdotter. Det som avgör om en operation ska genomföras är den smärta patienten har, i kombination med mätningar av funktionen i leden. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
 18.40 Vanliga frågor om artros Hjälper glukosamin eller broccoli mot artros frågar sig många patienter? I dag finns det inga vetenskapliga undersökningar som pekar på några verksamma botemedel, säger professorn i ortopedi, Leif Dahlberg. Men samtliga forskare i panelen är ense om att patienten själv kan göra mycket genom att träna rätt för att minska smärtan. Arrangörer: Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar