fredag 13 september 2013
Ortos vid knäartros
Artros är Sveriges folksjukdom nr 1. Hur många i din bekantskapskrets känner du som har fått ett knä eller en höft utbytta mot en protes? Och då nämner jag inte ens alla dom som i din närhet har artros i fingrar, fötter eller rygg vilket också troligen är ett ganska stort antal. De många inte vet är att det finns mycket hjälp att få eller framför allt som man kan göra själv för att påverka sjukdomen innan ortopeden hotar med att ta fram skalpellen. Först och främst är träning och åter träning i ett så tidigt skede som möjligt oerhört viktigt. Om man fått artros konstaterat eller misstänker att det lutar åt det hållet ska du lyfta luren och boka tid hos sjukgymnast alternativt arbetsterapeut (vid handproblem) för att få hjälp att utforma ett individuellt träningsprogram eller ännu bättre...Gå en artrosskola!
Om smärtan hindrar dig från att utföra en fysisk aktivitet eller träning kan en ortos (stöd"bandage") komma in som ett komplement. För någon vecka sedan fick jag och mina kollegor ett antal sådana produkter presenterade för oss. Glöm de gamla hudfärgade bandagen, nu är det nanomaterial som gäller, det vill säga lätta och extremt hållbara. Det ledade gångjärnet går numera även att få med ett fjädrande motstånd i ytterläget. Allt för att skapa en så stor stabilitet för i detta fall knäleden som möjligt.
Även här gäller det att ha en diskussion med sin sjukgymnast för att se om just dina besvär skulle kunna lindras med hjälp av en ortos. I sådana fall krävs en remiss och du skickas sedan vidare till en ortopedtekniker som provar ut ortosen.
Men glöm inte bort....vitsen med en ortos är att smärtan skall minska så att du skall kunna vara mera aktiv och om möjligt träna dig bort från "bandaget". Inget slår kroppens egen muskelkorsett!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar