onsdag 11 september 2013

Kurs om spondylartriter




















Igår hade jag förmånen att delta vid Reumatikerförbundets kurs i ämnet spondylartriter "sjukgymnastiska verktyg och metoder". Vi var ett gäng sjukgymnaster från olika delar av landet som landade i skolbänken, idel öra för vad specialistsjukgymnast och doktorand Emma Haglund hade att säga. Emma som just doktorerar i ämnet inflammatoriska "ryggar". Till sin hjälp hade Emma AS-instruktören Steinar Walsö-Kanstad. Ett mycket uppskattat inslag i kursen som gav patientperspektivet ett verkligt ansikte.

Huvudämnet gällde diagnosen ankyloserande spondylit tidigare kallas Bechterews sjukdom. Visste du att från första symtom till att diagnos är ställd ligger medeltalet på 6 år? Det är en faslig lång tid att gå runt med "ryggskott". Målet med dessa kurser från Reumatikerförbundets sida är att genom utbildning av bla sjukgymnaster minska tidsspannet från symtom till diagnos så mycket som möjligt.

Emma och Steinar i aktion. Här tas ett BAS-status















Så vad är då viktigast? Att så snabbt som möjligt utreda om "ryggontet" är av reumatologisk infalammatorisk orsak eller av annan orsak. För det är just detta med inflammationskomponenten som är det centrala utifrån en reumatologisk frågeställning.

Ja men tänker du, vad skiljer en inflammatorisk ryggsmärta från en "vanlig ryggsmärta"? Det enklaste svaret på en frågan är att ställa en motfråga. Minskar smärtan i ryggen om du rör på dig eller blir den värre? Om svaret är att smärtan minskar vid fysisk rörelse och träning då är smärtan med största säkerhet orsakad av inflammationskomponenter.

I den frågan får vi också svaret på vad man kan göra åt smärta i ryggen som är orsakad av inflammation, nämligen träning. Emma berättade om vikten av att så fort som möjligt komma igång med anpassad rörlighetsträning (se tidigare inlägg om övningar för bröstrygg och ländrygg) men även styrketräning och konditionsträning för att motverka sjukdomens effekter. Här kan en sjukgymnast vara till stor hjälp i att utforma ett specifikt träningsprogram och även följa upp detta med tester.

Jag hoppas att denna kurs kan bidra till att någon får hjälp lite snabbare och får en korrekt bedömning innan 6 år har gått. Lite trötta i huvudet gick vi nöjda hem efter en givande eftermiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar