Ni har säkert sett dem, idrottarna som har färglada taperemsor över en led eller muskel. Det är kinesiotape som används Tapens elstiska egenskaper möjliggör att leder och muskler kan fortsätta röra sig utan att störa blodcirkulationen. Tapen kan sitta flera dagar utan att behöva bytas och används både vid klassiska idrottsskador eller vid olika smärttillstånd.
Jag ställde några frågor om tapen till Catarina Forsberg, specialistsjukgymnast på Reumatologen i Falun.
Cattis, kan du förklara kort vad Kinesiotape är?
Kinesiotape utvecklades i Japan 1979 av kiropraktor Kenzo Kaze. Kinesiotapen är designad för att efterlikna hudens egenskaper i form av flexibilitet och tjocklek. Tejpen kan sträckas upp till 60% mer än sin längd. Tejpen förbättrar blodcirkulationen och lymfsystemet genom att lyfta muskelfascian och därmed lyfta muskeln. Detta gör att vävnadsvätska och blod under huden lättare kan transporteras bort vid exempelvis inflammation, ödem eller vid områden med smärtproblematik. Kinesiotapen är unik då den rehabiliterar 24 timmar om dygnet. Den aktiverar kontinuerligt kroppens egen läkningsprocess. Tepningen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten.
Jag har provat vid akillestendinit, muskulär axelsmärta, tennisarmbåge, knäartros. Det jag inte provat än är fötter, skall börja med det tänkte jag.
Vilka fördelar tycker du att behandlingsformen har för reumatiker?
Tejpen ger ett stöd och det tror jag är nytta för reumatiker då lederna troligen är förändrade och muskulaturen svag. Det blir varmt udner tejpen och det är också en fördel då våra patienter ofta har nytta av värme. Enkel snabb behandling.
Kan man som privatperson lära sig att tejpa som "hjälp till självhjälp"?
Det beror ju på var på kroppen tejpen skall appliceras, men med instruktioner så kan patienten säkert sätta på tejpen själv eller att jag kan lära någon anhörig. Det finns mycket på nätet att läsa mer om tejpning och även många filmer på youtube med instruktioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar