måndag 30 mars 2015

Träning från topp till tå

Tränar det mesta, socialt, kul, miljötänk!
Att hitta bra anledningar att börja cykla är inte svårt. Hela kroppen och även knoppen mår bättre – dessutom är det skonsamt. Och kul!
-------------------------------------------------------
Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #2
-------------------------------------------------------
När Elin Löfberg, sjukgymnast med specialistkompetens inom reumatologi, och ansvarig för Reumatikerförbundets träningsblogg, går igenom kroppen visar det sig att det mesta tjänar på en tur uppe på cykelsadeln.
– Cykling är mer skonsamt än löpning, säger Elin Löfberg, som själv är en cykelälskare. Många av mina patienter får inte upp flåset när de tränar för att lederna sätter stopp. Då är det bra att pröva cykling. Det är också en träningsform som passar alldeles ypperligt för dem med några pluskilon för mycket. Mindre plåga och mer glädje.
Elin Löfberg tipsar nybörjaren att inte cykla sig blöt av svett utan att ta det lugnt.
– Kliv av i uppförsbacken. Hälsoeffekterna kommer ändå och det går att starta på alla nivåer, i alla åldrar.

Huvudet

Att trampa på en cykel kan vara så roligt och stärkande att det stimulerar kroppens må bra-hormoner, endorfiner. Själen blir glad, både av att hålla till ute i naturen och av att träna inne med andra entusiaster och bra musik. Att känna sig nöjd med sin prestation är bland det bästa som finns. Det gör det lättare att trivas med livet och sig själv.

Lår

Kungen bland cykelmusklerna är de som sitter fram och bak på låren. I och med att cyklisten jobbar med kroppens största muskler ökar konditionen snabbare. Träningen för rumpa, höft och vadmusklerna är också central och cyklingen hjälper till att hålla de här viktiga delarna i god form. Vältränade ben gör att kroppen känns ung.

Överkroppen

Även överkroppen jobbar när benen trampar. Det betyder träning för musklerna i skuldror, axlar och armar men framför allt ryggen och magmusklerna. Den som vill lägga lite extra krut på cyklingen märker snart att belöningen blir starkare bålmuskler. Och de gör stor nytta: stark bål betyder minskad risk för ont i ryggen.

Händer

En del med värk i händerna tänker att de inte klarar av att cykla. Men gör ett försök! Fundera över att byta ut styret eller satsa på ergonomiska handtag. En bra cykelaffär har prylarna, och kan hjälpa till med inställningarna. Små förändringar kan betyda ett nytt liv som cyklist. Tänk på glädjen när det som verkade omöjligt plötsligt går att göra.

Knä

Egentligen är det knät som vinner mest på en cykeltur. Cyklister med smärta och stela leder brukar må bra av och gilla cykling, inte minst för att det är en form av rörelse som smörjer och mjukar upp knäna. Senor och muskelfästen blir också smidigare. Cykelskor gör att det går att jobba hela varvet runt med pedalerna och att knäna avlastas.

Hjärtat

Cykling är en toppaktivitet även för kroppens centralstation, hjärtat. Blodcirkulationen och syreupptagningen ökar och hjärtat stärks, höjer sin kapacitet och blir mer effektivt. Vilket betyder ännu mer syre och näring till musklerna. Cykling är fantastiskt bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdom och är en enkel väg till bättre hälsa.

Midjan

Den som cyklar bränner kalorier och det kan leda till ett minskat midjemått. Många vill gå ner i vikt och just cykling kan vara en vettig metod. Hela kroppens system får en positiv effekt och det kan också betyda att blodtrycket sjunker. Högt blodtryck är vanligt och den som inte provat cykling förr gör rätt i att testa.

Fötter

Cykelskor är en riktigt fiffig sportpryl. Går skon att klicka fast i pedalen går det att få till ett rundtramp, alltså att kunna ta i hela varvet och på så sätt öka kraften. Foten sitter inte fast utan går att vrida till, så lossnar den. Det är en vanesak, men det är förstås bra att vara försiktig de första gångerna! Skorna gör också att stabiliteten ökar och trycket på fotsulorna minskar. En bra cykelsko är en riktig "motionskrydda", som inte behöver vara dyr.
Text: Maja Aase
Reumatikerförbundets hemsida hittar du här >>
Iris Media hittar du här >>

söndag 29 mars 2015

Tv-tips: Ny omgång av Mästarnas mästare



Ikväll kl 20.00 på svt1 kör en ny omgång av Mästarnas mästare igång. Detta är sjunde omgången av det populära programmet, där gamla storslagna atleter tävlar mot varandra i lite udda sporter.
Träningsbloggen gillar mixen av personligt och socialt, blodigt allvar och kamp.

God Tv stund hoppas vi på!

Läs mera om deltagarna och programmet här>>

fredag 27 mars 2015

Kinesiotape kurs med möjligheter

Kombinationstejpning av handled och fingrar

Träningsbloggen har varit på grundkurs i Kinesiotape. Vi har här på träningsbloggen tidigare skrivit inlägg om tekniken som du kan hitta här >>. Men nu var det min (elinsjukgymnasts) tur. Jag landade tillsammans med övriga kursdeltagare på Helena Linders klinik (HeLi Sporthälsa) i Säter. Jo då man kan gå kurser på flera ställen än i Stockholm och Göteborg, härligt för oss glesbygdsfoskare.

Efter en kort introduktion skred vi till verket utrustade med tape och sax. Helena lotsade oss vant i grunderna av att knäcka tape, långa och korta linor (längd på tapebitarna), tapespänning och olika tapetekniker.

På dagens schema stod praktisk träning av muskelteknik, ligamentteknik, korrektionsteknik och tunnelteknik. Alla tekniker med utgångspunkt i vad man önskar få för effekt av tapen och specifikt applicerande av den samma.


Tejpning av den "reumatiska foten"

Vi han med att tejpa såväl hände, fötter, knä, rygg, axel och nacke, plus en liten bonus av "rundtape" av handled och fingrar.

Frrutom att det är riktigt roligt att tänka dragriktningar och rörelselägen (det är sådant som mitt skrå går igång på) så slås jag av hur direkt tapen ger effekt. Påtaglig förändring av en leds dragläge och upplevt stöd. Viss värmeökning och allmänt välbehag får jag på köpet.


Två olika tejpningar användbara tex vid artros

Kinesiotape som rehabteknik har funnits länge inte minst inom idrottens värld men det som inte många vet är att ursprunget faktiskt kommer ifrån reumatologin. I slutet av 70-talet utvecklades kinesiotapen av kiropraktorn Doktor Kenzo Kase just i syfte att på ett nytt sätt kunna behandla de klienter han hade med ledgångsreumatism (RA). Dock verkar tekniken inte fått ngt större genomslag i reuma Sverige, varför kan man grunna på.

Tapen ger rörelsefrihet pga sin elasticitet och efterliknar hudens egenskaper. Tapens insida är vågformad och bildar små upphöjningar i huden vilket underlättar lymfdränage vilket enl teknikens tanke minskar trycket på nervändar och smärtreceptorer samt bidrar till förbättrad läkning i bindväven.


Handled i kombination med fingrar
Helena berättar att hon ofta kinesiotejpar personer med reumatisk sjukdom eller så går man någon av de kurser som erbjuds för privatpersoner så att man kan använda tekniken för egenvård. Hon berättar bla om en förälder som gått just den kurs för att kunna tejpa sitt barn som har JIA (barnreumatism). Även här reflekterar jag över en möjlighet som så få känner till, i hjälp till självhjälp.

Med blå taperänder på halva benen åker jag taggad hem igen efter en intensiv och mycket givande kurs. Nu ska här kinesiotejpas på Reumatologkliniken i Falun. Tror jag sätter tänderna i en kollegas hälsena först. Övning ger färdighet!

Rehabdtape firman som var huvudansvarig för kursen hittar du här >>


HeLi Sporthälsa som praktiskt höll i kursen hittar du här >>

tisdag 24 mars 2015

Stanleys liv med artros



Från Reumatikerförbundets hemsida...

Stanley har levt med sin artros i drygt 25 år. Han lider av så kallad generaliserad artros vilket innebär att många leder i hans kropp är drabbade.

 Eftersom artros är en kronisk sjukdom så går den inte att bota. Däremot vet vi idag, tack vare forskningens framsteg, att en varierad träning är bra och ofta lindrar besvären.
”Jag tränar både styrka, rörlighet och kondition. Att vara fysiskt aktiv är ett sätt för mig att lindra smärtan.

Läs hela artikeln om Stanley här >>

måndag 23 mars 2015

Vinn boken "Nystart"


I senaste numret av Reumatikervärlden (Reumatikerförbundets medlemstidning) utlystes en tävling där du har chansen att vinna boken "Nystart". En bok som vi för övrigt recenserat nyligen här på träningsbloggen (se inlägget här>>). En bok som varmt rekommenderas och som inspirerar till enkel träning med goda resultat i vardagen.

För att delta i tävlingen gör du så här...
Skriv en kort text på max 100 ord med dina bästa tips, som fungerar när motivationen saknas och det känns extra motigt att träna.
Mejla tävlingsbidraget till redaktion@reumatikervärlden.se eller skriv ett brev och märk kuvertet med "Tävling" och posta till Iris Media, Reumatikervärlden, Sveavägen 100, 113 50 Stockholm.

Sno dig på så har du chansen att vinna ett av tre exemplar som lottas ut!
Tävlingsbidraget skall vara inne senast den 27 mras 2015.

Lathet är inget funktionshinder



Ramlade på denna bild i tidningen Land. Sååå bra! Sååå slående!
Historien om denna allvarligt riktade dråplighet har sin upprinnelse i Småländska Markaryd enl tidningen Land. 2010 hade det lokala handikapprådet lessnat på lata bilister som utan tillstånd parkerade på handikapplats. Flera kommuner har sedan tagit efter och nu är skylten korad till Sveriges roligaste.

Så kom ihåg...
Lathet är inget funktionshinder!

lördag 21 mars 2015

Galenskaparna - Bara Sport



Hög tid för lite kulturinslag här i träningsbloggen! Bjuder på en gammal goding.
Lyssna och njut.

tisdag 17 mars 2015

Raka vägen mot målet?



Idag hålls Reumatologidagen i Stockholm som arrangeras av Dagens Medicin . Här samlas representanter från både vården, patientorganisation (Reumatikerförbundet) och industrin. Stort fokus i dagens program ligger på de nationella riktlinjerna för för rörelseorganens sjukdomar så som alla de reumatologiska diagnoserna.

Gällande fysisk aktivitet och träning ligger nu tydliga rekommendationer från Socialstyrelsen på att träning är förstaval vid behandling av artros. Personer med artros ska alltså erbjudas strukturerad träning via vården tex via artrosskolor. Det är INTE kniven som gäller som problemlösare i första läget.

Kvalitetsregistret SRQ (Sveriges största kvalitetsregister inom reumatologi) diskuterades och presenterades. Här sjösätts inom kort tydligare hjälpmedel för att kunna följa fysisk aktivitet och att utforma en hälsoplan mellan patient och vårdgivare.

Ett spännande hjälpmedel för dig som funderar på om du har en reumatisk sjukdom finns på ontilederna.nu   . Här kan du göra ett självtest som kan vara till hjälp tex inför ett besök hos din husläkare.

Ledord för dagen...
Personcentrerad vård
Ökad självständighet

Reumatikerförbundets träningsblogg saknar dock en mer livlig diskussion i ämnet fysisk aktivitet och träning som en del av behandlingen vid reumatisk sjukdom. Som vanligt ligger mycket fokus på den medicinska behandlingen. Om vården skall bli mera personcentrerad och ge ökad självständighet för alla som lever med reumatisk sjukdom måste nog ett större helhetsgrepp läggas på frågorna runt livsstil och hälsa i stort.

Reumatikerpodden mars: Tema cykel



Så är Reumatikervärldens Podcast för mars här. Temat är cykel. Få lite vårluft i öronen och låt dig inspireras. Piiissst... Reumatikerförbundets träningsblogg är med på ett hörn!

Podden hittar du här >>

måndag 16 mars 2015

Hur motiverar du dig?



Sitter och funderar på hur du gör för att hålla ångan uppe? Hur motiverar du dig för regelbunden fysisk aktivitet och träning? Är du en sådan som inte behöver någon extra morot eller som jag som mer eller mindre måste ha ett mål i sikte eller en "belöning" för att få ändan ur vagnen.

Skriv en rad och berätta, ge dina bästa tips endera här nedan i bloggens kommentarsfält eller till traningsbloggen@reumatikerforbundet.org

fredag 13 mars 2015

"Tillsammans" nu på Spotify



Vill du ha lite upptempo i träningslurarna? Nu finns Reumatikerförbundets låt "Tillsammans" ute på Spotify.

Tillsammans - Reumatikerförbundet
Gå in och lyssna här >>

tisdag 10 mars 2015

Träna med Lotta Bromé

Ramlade över Lotta Bromés vårkick, att börja träna ledd av Terese "Spark i baken" Alvén.
Här kan du följa Lotta från kontrakt till verkstad coachad av Terese. Följ Lottas träningsresa på P4 extra.

Alla avsnitt hittar du här >>

måndag 9 mars 2015

Sämpa, sämpa mamma!


Vårsol och tämligen torra vägar = cykelpremiär! Nu gick det inte att hålla emot längre trots att Vasaloppet inte ens hade körts. Cykeln måste bara pumpas och trots lite bylsig varm klädsel var det med lika stor förtjusning jag och min lilla kompanjon där bak på barnsitsen susade iväg på två hjul. Vi gav oss ut på utflykt och målet var att inta mellis i "Nybykroken" i gränslandet till grannbyn. Lillpinglan pladdrade på om allt hon såg efter vägen, lika oförtrutet upptäckande även när vi kom till Stängselbacken. En backe som har en synnerligen intressant historia om en länsman som blev på snusen helt enligt uträkning av ortens befolkning, men det är en annan historia. Till denna historia hör dock att denna backe är det närmaste "mördarbacken" man kan hitta på 5 km radie och här trampade jag och dottern upp allt medan jag fick svårare och svårare att svara på bruttans glada prat, flämtar och stånkar. Hör hur lillflickans svada sinar något tills dessa ljuvliga ord fälls...Sämpa, sämpa mamma! Sämpa på mamma!

Gissa om min lilla 3-åriga coach gav inspiration både till ben och skrattmuskler!

fredag 6 mars 2015

AS hindrar inte Sofia Bleckur från att elitidrotta

Från Reumatikerförbundets hemsida...

Sofia Bleckur gjorde ett makalöst VM

För tre år sedan fick skidåkerskan Sofia Bleckur diagnosen ankyloserande spondylit. Men det satte inte stopp för hennes idrottskarriär.
Under skid-VM i Falun i förra veckan knep hon inte bara femteplatsen i damernas skiathlon och i tremilen utan var även med och tog silver i damernas stafett.
Innan Sofia Bleckur fick reda på vad som låg bakom smärtorna i benet tvivlade hon på om hon skulle kunna fortsätta elitidrotta. Under ett år hade hon först haft lite småsymptom men under sommaren eskalerade problemen. Hon fick svårt att gå och kunde inte sova ordentligt om natten.
– Röntgen visade att det var inflammationer i lederna. När det svaret kom så gick det rätt snabbt till att jag medicin.
Med beskedet att hon hade ankyloserande spondylit förstod hon att det inte var något som hindrade henne att fortsätta att tävla.
– Det var lite blandade tankar om jag skulle kunna fortsätta elitidrotta. Men direkt när jag fick diagnosen och läkaren sa att träning var bra blev jag direkt inställd på att komma tillbaka till samma nivå som jag var på innan. Det var skönt att höra att det inte var träningen.
När hon drog igång med träningen märkte Sofia också att hon också mådde bättre ganska omgående.
Har du något tips som du vill dela med dig till andra om hur man kan motivera sig själv att träna när man har en reumatisk sjukdom?
– Det är ju bevisat att träning hjälper vid reumatisk sjukdom. Bra att komma igång och röra på sig även om det är lite grann. Så rätt råd är att röra på sig även om det gör ont.
Framöver väntar ett par världscupstävlingar och sedan några tävlingar i Sverige. Därefter blir det semester i början på april innan sommarträningen tar vid i maj.
Vi säger till grattis till Sofia för den fina insatsen under VM och ser framemot många fina lopp i framtiden.

onsdag 4 mars 2015

Barnens Vasalopp 1986


Vi är mitt inne i Vasaloppsveckan 2015 och trycket på startplatser har aldrig varit större. Detta är sinnebilden av svensk motionsverksamhet. Tusentals personer glider, hasar och åker de olika sträckorna som Vasaloppet numera erbjuder. Vissa har mååånga mil och lång förberedelse i benen andra ger sig iväg mer eller mindre ovetande om utmaningen.

Det här diplomet som fanns långt ner i en hög av papper skickade mig tillbaka till mellanstadiet. Solig vinterdag, friluftsdag med bussresa till grannsocken för att delta i Barnens Vasalopp. Jag gick all in hade till och med tjatat till mig ett litet träningsspår som farsan hade dragit upp på åkern nedanför huset. Hade förberett mig så gott jag kunde med mina stökiga leder, nervös väntan på start.

Efter en del av loppet berättade min fröken som hela tiden låg hack i häl att mina föräldrar "ledoroligt" bett henne åka i närheten av mig ifall kroppen la av. Oooojjj vad sur jag blev, hade ingen aning om denna omsorg. Blev helt enkelt rejält förnärmad, jag som tränat så.

Skulle minsann visa hela världen att jag fixade detta, så i vid korvgrillningskontrollen stack jag helt enkelt. Utan att säga ett ord till fröken Eva, struntade jag i korv och varm saft och körde helt enkelt vidare ensam. Minns att jag var trött som en gammal Opel med svidande muskler och lätt gråt i halsen när jag nådde mål. Men jag VANN! Vann över mig själv, fröken, mina oroliga föräldrar och alla andra som för en sekund inte trodde att en liten RA-unge inte skulle fixa Barnens Vasalopp.

Vi drivs av olika saker, motiveras på olika sätt. Förberedelse i all ära, men det sitter främst i skallen om vi skall lyckas med det vi företar oss eller ej. Barnens Vasalopp 1986 driver mig fortfarande framåt!

måndag 2 mars 2015

Skaffa dig en hälsocoach i vår!

Från Reumatikerförbundets hemsida...

Premiär för Hälsoportalen, vår nya e-hälsotjänst för dig med AS, PsA eller RA
Om du är medlem i Reumatikerförbundet och har någon av diagnoserna ASPsA eller RA så kan du få hjälp av en hälsocoach för att komma igång med ett hälsosammare liv!
Hälsoportalen med hälso-coachprogram lanserades av Reumatikerförbundet i september förra året och har redan fått 165 användare. De första utvärderingarna visar på att 4 av 5 tycker att de förbättrat sina levnadsvanor tack vare hälsocoachen och hälsoportalen.
Många har snart gått färdigt sina program och då finns det möjlighet för dig som ännu inte provat på tjänsten att anmäla ditt intresse.
Här hittar du mera information >>