fredag 28 september 2012

Kronprinsessans kärlekstig



Om du bor i närheten av Djurgården i Stockholm föreslår jag att du nu i helgen tar dig en tur på den nyligen invigda "Kärlekstigen". Detta är en 390 meter lång stig som kronprinsessparet fick i bröllopsgåva av Världsnaturfonden. Så på med vandringsskorna och ge dig ut på en kunglig promenad.

torsdag 27 september 2012

Knäkontroll som gratisapp


Fick hem SISU idrottsböckers tidning här om dagen och läste där att man nu lanserar gratisappen "Knäkontroll för fotboll". Har själv ännu inte haft möjlighet att kolla in appen och dess övningar men den verkar helt klart spännande. Smart att kunna titta på övningarna direkt i mobilen. Så här skriver SISU om appen...

Knäkontroll riktar sig främst till dig som är fotbollstränare men även till aktiva och föräldrar. Den innehåller mer än 30 filmade övningar som är enkla att genomföra,och som vid regelbunden träning ger ökad stabilitet kring knä och bål.

Någon som har appen och testat övningarna?

tisdag 25 september 2012

Om ridning som motion

Den här kommentaren kom in för några dagar sedan...

säger bara en sak: ridning...
Från att inte kunnat lyfta mitt eget barn ur spjälsängen för tio år sen har jag med min återupptagna ridning, blivit bra mycket bättre. så mycket bättre att läkarna jublar att jag är ett medicinskt under. visserligen slipper jag inte mina mediciner, men livet har fått mycket mer livskvalité. En halvtimme till timme om dagen på hästryggen, gör susen för min kropp! Man tränar utan statiskt motstånd och utan att man egentligen är medveten om det, samtidigt som man får närhet och mysiga stunder med underbart tillgivna djur.

Och jag håller helt med. Ridning är en otroligt bra motions och träningsform. Hela kroppen får sig en riktig genomkörare inte minst skuldror, rygg, höfter och bäcken med andra ord hållningsapparaten. De gånger som jag vågat mig på att testa ridning (turridning med islandshäst) har jag blivit tydligt påmind om hur svag jag varit i musklerna på lårens insida. Snacka om att man gått som Zebban några dagar efter äventyret. Förr fanns det rehabridning för oss ungar med JIA (barnledgångsreumatism). Någon som vet om ngt sådant existerar ännu? Berätta gärna mera om du tränar ridning och var man som reumatiker kan få bra hjälp för att träna ridning.

Min kollega Ingrid Cederlund ute på hästäventyr


fredag 21 september 2012

Mindfulness webbföreläsning 25/9

På tisdag i nästa vecka har du åter möjlighet att höra en intressant föreläsning via nätet som Reumatikerförbundet arrangerar. Om du bor i Stockholmsområdet tar du dig till Sveavägen och bänkar dig på ABF Huset men annars går det lika bra att följa det hela via webben.
Vem vill inte bli mer fokuserad, närvarande och produktiv i tillvaron!?

Reumatikerförbundet - kunskap som lindrar. Temaåret 2012.
Live från ABF Huset i Stockholm, Sveavägen 41
Mindfulness är mer ett förhållningssätt till livet än en metod. När vi är "mindfulla" blir vi mer fokuserade, närvarande och produktiva både hemma och på jobbet. Olas motto "Tro inte på vad jag säger. Prova själv!"

Föreläsare Ola Schenström

OBS. Webbsändningen är enbart LIVE och sänds bara 18:30 - 20:30 den 25 september.

Du följer föreläsningen via webben här >>

torsdag 20 september 2012

Siljan Snowshoe Race 2013



Ja jag vet att det inte riktigt är vinter än, men jag kunde inte låta bli då jag ramlade på detta. I kategorin annorlunda motionsformer har turen nu kommit till tävlande på snösko. Lördagen den 26:e januari 2013 går startskottet för den 4:e upplagan av Siljan Snowshoe Race av stapeln i Rättvik. Så här skriver man på sin hemsida om loppet...

För fjärde gången arrangerar Rättvik Europacupen på Snöskor! Snöskoanvändandet med nya moderna snöskor, är tämligen nytt i Sverige och har en explosionsartad utveckling på kontinenten och i USA/Canada. Det enkla sättet att ta sig ut i naturen vintertid, lockar allt fler användare med olika syften i sin naturupplevelse. Lån av snöskor i deltagaravgiften (i begränsat antal max 300.) Under racet är det tillåtet att gå, springa eller jogga. Motionärer och ungdomar kan ta stavar till hjälp. Det finns tre klasser; tävling (10 km), motion (6 km) samt ungdom (4 km). Banan som startar mitt i centrum i Rättvik sträcker sig upp mot Rättviks slalombacke, ut i skogen och ner igen, eliten ska ända upp på toppen. Vi kommer även att lägga en runda ut på Siljans is, något som uppskattas av våra utländska deltagare som inte är vana vid islagda sjöar.
Nyheter för 2012 är att det finns två nya klasser, en mixklass Herr/Dam och en för företagslag. För publik ordnas prova-på-aktiviteter och jippon och grillarna är tända längs banan under dagen. Arrangörerna jobbar på att skapa en folkfest i centrala Rättvik och att fler ska få upp ögonen för snöskor som friluftsaktivitet.

Bra! Mera och flera varierande aktiviteter med lite knasig stil, det gillar jag. Och jag tänker, för en person som kanske pga en funktionsnedsättning inte klarar att åka skidor eller har svårt att gå i snö kanske detta med snöskor kan vara ett sätt att komma ut i naturen lättare på vintern. För egen del brukar fotlederna knorra rejält om jag går i snö och slinter lite för länge, samma sak som om jag går och trampar ner fötterna i sand för lång stund. Kanske skulle snöskor vara min melodi för att kunna gå längre utan att fötterna börjar strejka. Man kanske skulle ta sig en tur till Rättvik och prova...

Läs mera om tävlingen här >>

onsdag 19 september 2012

Träning + Reumatisk sjukdom = friskare!

Fick en kommentar från Lena Norrström där Lena skrev så här...

Tycker att rubriken Träning + Reumatisk sjukdom = sant borde ändras till Träning + reumatisk sjukdom = friskare. Jag tränar regelbundet, minst 4 dagar i veckan. Har RA sedan 30 år tillbaka. Sedan jag började träna äter jag nästan inte en enda värktablett.

Reumatikerförbundets träningsblogg tar dig på orden Lena och byter rubrik enligt ditt förslag. Tänk att det faktiskt fungerar, att träningen fått dig och många andra att bli friskare i sin reumatiska sjukdom. Så Tack Lena för din tanke och att du delade med dig av ett mycket god idé till rubrikförändring.


tisdag 18 september 2012

Temaår 2012 -om träning och fysisk aktivitet



Du har väl inte missat att Reumatikerförbundet har temaår under namnet "Kunskap som lindrar". En del i temaåret handlar om fysisk aktivitet och träning. Om du går in på temaårets sida så hittar du bla en nyproducerad film och fysisk aktivitet och träning (du hittar filmen här >>) och matnyttiga tips runt kondition, rörlighet och styrke/uthållighetsträning. Här kommer ett utdrag ur texten...

Med reumatiska besvär följer oftast smärta, stelhet och trötthet. Det är också lätt att känna sig nedstämd över sin situation för hur sjukdomen ska utvecklas på sikt och hur man ska klara av vardagsbestyr, relationer och arbete. Du får ofta förslag om olika behandlingar från läkare och andra inom sjukvården. Allt oftare handlar förslagen om fysisk aktivitet och träning, och att anpassa dessa efter din egen nivå. Alla vuxna, även om du inte har någon sjukdom, behöver minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag.
Konditionsträning, rörlighetsövningar och styrke- och uthållighetsträning är tre viktiga delar för att ge din kropp det den behöver.

Läs vidare på Reumatikerförbundets hemsida under temaåret här >>

torsdag 13 september 2012

Turfa dig i form!

Turfa vadå...? Ja det var vad jag också sa när jag hörde det på lokalnyheterna här om dagen. Men om jag säger digital orientering med hjälp av en smart-mobil kanske det klarnar ngt.
Android har gjort en Turf-app som utnyttjar telefonens GPS till ett multiplayerspel där man söker upp och äga zoner i Sverige. Så länge du äger zonen får du poäng för den zonen. Att turfa är gratis och du har möjlighet att "tävla" i över 100 zoner i Sverige. Så ta och ladda ner din Turf-app och ge dig ut och jaga zoner. Motion får du på köpet!

Se inslaget om Turfing från SVT här >>
Läs mer om och bli Turfare här >>

tisdag 11 september 2012

Webbföreläsning om barnreumatism (JIA)

Hallå alla idrottslärare, sjukvårdsfolk, farmor och farfar, kompisar och träningspolare. Känner du någon som har barnreumatism eller har du sjukdomen själv. Då är det dax att bänka sig framför datorn på torsdag!!

En föreläsning om barnreumatism (JIA) för dig som har barn med reumatism, har det själv sedan du var liten eller som kanske arbetar med barn- och ungdomar.

Föreläsare:  Marie André, leg. sjukgymnast, Astrid Lindgrens sjukhus
Anette Sandell, socionom/kurator, Astrid Lindgrens sjukhus
Tid: 13 september, kl 18.30 - 20.30
Plats: ABF-huset, Hedensalen
Sveavägen 41, Stockholm
Entré: Frivillig! Går till Reumatikerfonden.
Har du inte möjlighet att komma kan du titta live på webben, eller senare, när det passar dig.
Gå in på Reumatikerförbundets hemsida här >> och följ föreläsningen

fredag 7 september 2012

Remissfritt till sjukgymnasten



Imorgon den 8:e september är det internationella sjukgymnastikens dag. Kanske inte alla som vet det och har just denna dag inskriven i sin agenda. Det många inte heller vet är att det inte krävs någon remiss från en doktor för att komma till sjukgymnast i primärvården (tex på vårdcentral) eller till de sjukgymnaster som arbetar inom den privata sektorn. För att besöka sjukgymnast på specialistklinikerna tex inom reumatologi är det andra bestämmelser, här krävs ofta en remiss från en reumatolog.

Men som sagt till de flesta sjukgymnaster behöver du inte krångla med remiss.
Kanske dags för ett besök och förnya ditt träningsprogram och träningsmål!?
Läs mera på Legitimerade sjukgymnasters hemsida här >>

torsdag 6 september 2012

Favoritövning för bröstrygg

 I tidigare inlägg frågade jag efter din favoritövning alla kategorier. Detta är min! En övning för att bibehålla/öka rörligheten i bröstryggen. Tipsa Reumatikerförbundets träningsblogg om din bästa övning/träningsform/sport osv på elin.lofberg@reumatikerforbundet.org
2a. Liggande sidvridning. Starta i framåtläge.

2b. Vrid bakåt och titta på handen utan att knät lättar från underlaget


onsdag 5 september 2012

Reumatiker fick träna jakt

När Reumatikerdistriktet Dalarna hade föreningsträff i Rättvik i helgen tränade deltagarna jakt och provade fiske. Yvonne Törnqvist ordförande i Reumatikerdistriktet Dalarna berättar att man samarbetar med Jägareförbundet och deras projekt "Jakt för alla".

I stället för att sitta på ändan och lyssna på ngt föredrag om jakt och fiske, gjorde man praktiskt slag i saken och tränade skytte i simulator och drog ut och fiskade. Det kallar jag kreativ aktivitet! Jag blir så glad av att läsa sådana artiklar där man möts på halva hållet och gör ngt bra ihop. Heja Jägareförbundet och heja Reumatikerdistriket Dalarna, flera borde ta efter er. Att möjliggöra fysisk aktivitet eller som i detta fall friluftsliv för fler än bara de som har alla ben och armar i behåll, det borde vara en självklarhet.

Läs hela artikeln från DT här >>